
Ο σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να εξετάστούν οι πολύπλοκοι μηχανισμοί αλληλεπίδρασης μεταξύ της διατροφής, του ανοσοποιητικού συστήματος και του τρόπου ζωής, τονίζοντας τον ρόλο του εντέρου και του μικροβιώματος ως βασικούς ανοσολογικούς ρυθμιστές. Μέσα από τη μελέτη της φυσιολογίας και παθοφυσιολογίας του ανοσοποιητικού, θα αναλυθούν οι μηχανισμοί που συνδέουν τη διατροφή με την πρόληψη και τη διαχείριση αλλεργιών, χρόνιων φλεγμονωδών και αυτοάνοσων νοσημάτων, καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και παχυσαρκίας, δίνοντας εμφαση στη δυσβίωση του μικροβιώματος ως παράγοντα κινδύνου. Στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση των τρέχουσων διατροφικών παρεμβάσεων πρόληψης και θεραπευτικής υποστήριξης, όπως η αντιφλεγμονώδης διατροφή, η ενίσχυση της μικροβιακής ποικιλότητας και η χρήση συμπληρωμάτων.
- Teacher: Αιμιλία Βασιλοπούλου
- Teacher: Δημήτρης Ευθυμίου
- Teacher: Αναστάσιος Παπαλαζάρου